Καραβίδας Ανδρέας – Επικεφαλής δηµοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου» Reviewed by Momizat on . Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου κ. Καραβίδας Ανδρέας, 7 µήνες πριν της δηµοτικές εκλογές απαντά σε όλα τα ερωτήµατα που του θέτουµε, µε απόλυτη ειλ Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου κ. Καραβίδας Ανδρέας, 7 µήνες πριν της δηµοτικές εκλογές απαντά σε όλα τα ερωτήµατα που του θέτουµε, µε απόλυτη ειλ Rating: 0
You Are Here: Home » Σε πρώτο πρόσωπο » Καραβίδας Ανδρέας – Επικεφαλής δηµοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου»

Καραβίδας Ανδρέας – Επικεφαλής δηµοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου»

Καραβίδας Ανδρέας – Επικεφαλής δηµοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου»

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου κ. Καραβίδας Ανδρέας, 7 µήνες πριν της δηµοτικές εκλογές απαντά σε όλα τα ερωτήµατα που του θέτουµε, µε απόλυτη ειλικρίνεια και χωρίς να κάνει παιχνίδια µε τις λέξεις.

karavidas

Τον ρωτήσαµε καταρχάς αν θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης στις ερχόµενες εκλογές και µας απάντησε ότι αυτό είναι θέµα των οργάνων της παράταξης και του κόµµατος. Μας τόνισε µάλιστα ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν είναι προσωποκεντρική παράταξη και δεν έχει σηµασία ποιος θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Στην ερώτηση πως σχολιάζει την επικείµενη αλλαγή του εκλογικού νόµου στην τοπική αυτοδιοίκηση µας απάντησε ότι η θέση της παράταξης  είναι αρνητική. Ο λόγος είναι ότι οι αλλαγές του εκλογικού νόµου δεν πρόκειται να δώσουν κάποια πνοή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το ότι πρόκειται να υπάρξουν 2 ψηφοδέλτια, ένα για εκλογή ∆ηµάρχου και ένα για εκλογή δηµοτικού συµβούλου, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ακόµη λιθαράκι στην αντιλαϊκή πολιτική που έχει εξουθενώσει την κοινωνία.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι για απλή αναλογική και έµµεση εκλογή του ∆ηµάρχου και για αυτό το λόγο θεωρεί ότι η οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόµου είναι σε βάρος του λαού και όχι προς όφελός του.

 

Έχετε ως κόµµα και ως παράταξη διαφωνήσει µε τον Καλλικράτη. ∆ιαφωνείτε µόνο µε τον Καλλικράτη, διαφωνείτε µε τις αρµοδιότητες που έχει ή πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση; Ποιό είναι για εσάς το µοντέλο για την τοπική αυτοδιοίκηση;

Η διαφωνία µας δεν είναι µε το Καλλικράτη αλλά µε τους αντιδραστικούς νόµους που επιβάλλουν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μία σειρά από παροχές που δίνονταν στους δηµότες δωρεάν καλυπτόµενα από τα ανταποδοτικά τέλη, σιγά-σιγά δίνονται σε ιδιώτες µε αποτέλεσµα ο δηµότες να χρειαστεί να πληρώσει επιπλέον τίµηµα. Για την Λαϊκή Συσπείρωση ο Καλλικράτης δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν πιστό υπηρέτη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Όταν ένας ∆ήµος δεν είναι αυτόνοµος στις διάφορες υπηρεσίες του, τότε γίνεται όµηρος στα διάφορα καρτέλ εργολάβων µε πολλαπλάσιο τίµηµα από αυτό που θα είχε αν είχε αυτόνοµες υπηρεσίες. Παράδειγµα, η επικείµενη ιδιωτικοποίηση στο χώρο της καθαριότητας θα πάει σε «λίγους και γνωστούς» που έχουν ήδη προετοιµαστεί για αυτήν την στιγµή.

Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι για εµάς της Λαϊκής Συσπείρωσης το θέµα της παιδείας και το θέµα των κοινωνικών παροχών θα πρέπει να έχουν έναν κεντρικό σχεδιασµό και όχι ο κάθε ∆ήµος να προσπαθεί και χωρίς µάλιστα τους αντίστοιχους πόρους, να επιλύσει τέτοια θέµατα.

 

Κατηγορήστε ότι κάνετε στείρα αντιπολίτευση, λέτε στα πάντα όχι για το όχι, και ποτέ δεν δίνετε εναλλακτικές λύσεις. Τι απαντάτε; Π.χ. ζητάτε να µην µπει κανένας εργαζόµενος του ∆ήµου στην κινητικότητα ή διαθεσιµότητα χωρίς να λέτε το πώς; Ζητάτε ο ∆ήµαρχος να παραβεί τους νόµους της Πολιτείας; ∆εν είναι ριψοκίνδυνο να αρχίσουν όλοι να παραβαίνουν τους νόµους που δεν συµφωνούν µαζί τους;

Βασικά κατηγορούµαστε από αυτούς που λένε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ. ∆εν µπορούµε να πούµε ναι σε αποφάσεις εντυπώσεων χωρίς να βλέπουµε την ουσία των προβληµάτων. Π.χ. ∆εν µπορούµε να δεχτούµε την πολύ µικρή µείωση των δηµοτικών τελών, όταν οι συνδηµότες µας έχουν δεχτεί µειώσεις στα εισοδήµατά τους πάνω από 50%. Πιστεύουµε πως ο ∆ήµαρχος εάν χρειαστεί να πάρει αποφάσεις προς όφελος των δηµοτών του, θα πρέπει να πει και ΟΧΙ. Ακόµη και αν χρειαστεί να παραβεί τον νόµο. ∆ιότι όταν ένας ∆ήµαρχος που έχει την κοινωνία µαζί του, δεν έχει να φοβηθεί κανέναν νόµο.

 

Ζητάτε π.χ. δωρεάν τροφεία στους παιδικούς σταθµούς, χωρίς να λέτε από πού θα καλυφθούν τα έξοδα. Λέτε το κράτος πρέπει να δώσει τα χρήµατα αλλά δεν λέτε τι θα γίνει αν δεν µπορεί ή δεν θέλει να τα δώσει; Πώς θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά;

Στο θέµα της παιδείας, η Λαϊκή Συσπείρωση δεν θα µπει στην λογική -δεν έχει χρήµατα το κράτος ή δεν δίνει χρήµατα το κράτος-. Ειδικά στο θέµα της προσχολικής αγωγής που είναι ευθύνη του Κράτους, η Λαϊκή Συσπείρωση έχει δώσει αγώνες, και δεν θα επιστρέψει να γίνουν οι παιδικοί σταθµοί πάρκινγκ παιδιών. Έχουµε προτάσεις για όλα τα θέµατα, και ας λένε το αντίθετο, απλά δεν συµφωνούν µε τις προτάσεις µας.

Η πρότασή µας είναιΚανένας να µην πληρώνει τροφεία στους παιδικούς σταθµούς. Τα τροφεία πληρώνονται από την δηµοτική φορολογία και τους έµµεσους φόρους µέσω του κρατικού προϋπολογισµού.

Και ας µην ξεχνάµε ότι φέτος λειτούργησαν οι παιδικοί σταθµοί λόγω ΕΣΠΑ. Τι θα γίνει του χρόνου; Υπάρχει σχεδιασµός; θα υπάρχει προσωπικό όταν έχουν σταµατήσει οι προσλήψεις;

Και επειδή λένε ότι δεν έχουµε θέσεις επαναλαµβάνω. ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στους παιδικούς σταθµούς. Σας ενηµερώνω ότι από τους 10 παιδικούς σταθµούς που έχει ο ∆ήµος το µόνιµο προσωπικό είναι µόλις 51 άτοµα. Και από αυτά τα περισσότερα είναι κοντά στο όριο συνταξιοδότησης.

 

Η Λαϊκή συσπείρωση κατεβαίνει στις εκλογές και ζητάει τον ψήφο των δηµοτών για γίνει µία ισχυρή αντιπολίτευση ή ζητάει να διοικήσει των ∆ήµο; Στο υπάρχον πολιτικό, οικονοµικό και θεσµικό πλαίσιο τί το διαφορετικό µπορεί να κάνει µία διοίκηση της Λαϊκής Συσπείρωσης; Τί θα µπορέσει να προσφέρει παραπάνω στους δηµότες; Γιατί να σας ψηφίσει κάποιος για ∆ήµαρχο Ζωγράφου αφού λέτε ότι το πρόβληµα είναι κεντρικό πολιτικό και όχι τοπικό;

Εµείς δεν έχουµε κανένα άγχος διαχείρισης επειδή η πολιτική µας δεν είναι πως θα γίνει ο συµπολίτης µας φτωχός. Θυµηθείτε τι έγινε στον περσινό προϋπολογισµό, ένα από τα πιο βασικά πράγµατα που ψηφίζεται στον ∆ήµο µας. Θυµηθείτε ότι ο ίδιος ο ∆ήµαρχος είπε ότι αν ήµασταν στην αντιπολίτευση δεν θα ψηφίζαµε τον συγκεκριµένο προϋπολογισµό. Και αυτό µας προδιαθέτει για το τι προϋπολογισµοί έρχονται και κατά πόσο είναι προς όφελος των δηµοτών.

Άρα ή θα γίνεις ένας λογιστής του µνηµονίου και της διαχείρισης της φτώχιας ή θα γίνεις αυτό που λέµε εµείς, ∆ήµαρχος αγωνιστής, ∆ήµαρχος που θα ξέρει να διεκδικεί.

Η ΚΕ∆Ε µε την συµπαράσταση των ∆ηµάρχων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας ∆ηµοκρατίας χάρισε στο κράτος πάνω από 12 δισεκατοµµύρια ευρώ που ήταν για την στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οπότε ας µην παραπονιούνται οι ∆ήµαρχοι ότι δεν έχουν λεφτά όταν χαρίζουν αυτά που δικαιούνται.

Εµείς λοιπόν λέµε ότι θέλουµε να διοικήσουµε τον ∆ήµο. ∆ιότι ένας ∆ήµαρχος κοµµουνιστής θέλει να έχει και ένα ισχυρό λαϊκό κίνηµα από κάτω και να διεκδικεί. Εµείς δεν θα επιτρέψουµε µία επίτροπος να διοικεί τον ∆ήµο όπως γίνεται τώρα.

 

Αφού λοιπόν µιλάµε για τον ∆ήµο Ζωγράφου και η Λαϊκή Συσπείρωση θα κατεβεί στις εκλογές, πέστε µου τα 5 κυριότερα προβλήµατα που πιστεύετε ότι έχει ο ∆ήµος και ποιες είναι οι προτάσεις σας.

Καταρχάς να σας θυµίσω ότι η Λαϊκή Συσπείρωση είναι ένα κοινό µέτωπο σε όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο σε όλους τους ∆ήµους το ΚΚΕ έχει συνδυασµούς Λαϊκής Συσπείρωσης. Άρα τα προβλήµατα δεν είναι τοπικά αλλά κεντρικά, διότι ότι προβλήµατα έχουµε εµείς στον ∆ήµο µας, τα ίδια περίπου έχουν όλοι οι ∆ήµοι.

∆εύτερον οι λύσεις των προβληµάτων είναι καθαρά πολιτικές θέσεις. Κάποιοι λένε να µπουν τροφεία στους παιδικούς σταθµούς ενώ εµείς λέµε ότι ο δηµότης τα έχει πληρώσει έµµεσα µε τους φόρους του άρα δεν πρέπει να του δώσουµε και άλλο οικονοµικό βάρος.

Με αυτή την λογική τα προβλήµατα δεν είναι 5 αλλά 15 ή 25. Η ανεργία πλήττει την περιοχή, καταστήµατα είναι κλειστά, υπέρογκα δηµοτικά τέλη τα οποία δεν µπορούµε να πληρώσουµε πολλές φορές µαζί µε τα χαράτσια, τροφεία στους παιδικούς σταθµούς και φυσικά να µην συζητήσουµε το θέµα µε το πράσινο και τους ελεύθερους δηµοτικούς χώρους. ∆εν µπορεί να εµπορευµατοποιείς όλους τους ελεύθερους δηµοτικούς χώρους.

Και κάποια στιγµή θα πρέπει να συζητήσουµε και για το χώρο της Βίλας Ζωγράφου και το τι πρέπει να γίνει εκεί όπου εµείς έχουµε σαφή και ξεκάθαρη θέση. ∆ιότι κάποιοι έχουν βιαστεί να πανηγυρίσουν.»

LAIKI SISPIROSI

© 2011 Ζωγραφόπολις - Όλα τα νέα από τον Δήμο Ζωγράφου

Scroll to top