Μολυβένιοι καιροί, µολυβένια στρατιωτάκια Reviewed by Momizat on . Διανύουµε µια έντονη και ταραγµένη περίοδο. Μια περίοδο όπου διάφορες πλευρές κλιµακώνουν τη στρατηγική της έντασης, αξιοποιώντας ακόµη και την ισχύ πανίσχυρων Διανύουµε µια έντονη και ταραγµένη περίοδο. Μια περίοδο όπου διάφορες πλευρές κλιµακώνουν τη στρατηγική της έντασης, αξιοποιώντας ακόµη και την ισχύ πανίσχυρων Rating: 0
You Are Here: Home » Η άποψή μας » Μολυβένιοι καιροί, µολυβένια στρατιωτάκια

Μολυβένιοι καιροί, µολυβένια στρατιωτάκια

Μολυβένιοι καιροί, µολυβένια στρατιωτάκια

ΜΟΛΙΒΕΝΙΑ ΣΤΑΡΤΙΩΤΑΚΙΑ

Διανύουµε µια έντονη και ταραγµένη περίοδο. Μια περίοδο όπου διάφορες πλευρές κλιµακώνουν τη στρατηγική της έντασης, αξιοποιώντας ακόµη και την ισχύ πανίσχυρων πυροβόλων όπλων, προκειµένου να µεταδώσουν το µήνυµά τους.

Πολλοί αναφέρονται στα «µολυβένια χρόνια» της γειτονικής Ιταλίας, όπου το φαινόµενο της πολιτικής βίας των δύο άκρων, της ακροαριστεράς και της ακροδεξιάς είχαν πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Οι µεν, µε τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, έφτασαν µέχρι την απαγωγή και δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Άλντο Μόρο, οι δε ακροδεξιοί απάντησαν µε µια σειρά βοµβιστικών επιθέσεων, µε πιο γνωστή εκείνη του σιδηροδροµικού σταθµού της Μπολόνια µε 85 νεκρούς.

Και µόνο η σκέψη ότι η χώρα µπορεί να µπει σε µια τέτοια περιπέτεια προκαλεί φρίκη σε κάθε νουνεχή και νηφάλιο άνθρωπο. Τα µηνύµατα, ωστόσο, που

που εκπέµπονται από διάφορες πλευρές δεν είναι καθόλου καθησυχαστικά.

Μέρος της ελληνικής κοινής γνώµης, επιµένει, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις από την ίδια την πραγµατικότητα και την ιστορία, να βλέπει πίσω από αυτές τις ενέργειες διεθνείς ή εγχώριες συνοµωσίες σκοτεινών κύκλων, προβοκάτορες, πράκτορες ξένων δυνάµεων, ακόµη και ύποπτους αεροψεκασµούς. Το µέρος αυτό της ελληνικής κοινής γνώµης έχει διαρρήξει από καιρό κάθε σχέση µε την κοινή λογική, κάθε σχέση µε την αναλυτική και συνθετική σκέψη.

Αδυνατεί να εντρυφήσει στην ίδια την πραγµατικότητα, αρνείται καν να τη δει και να την αντιµετωπίσει. Η λογική τους στηρίζεται στη νοσταλγία της εκδίκησης, οι µεν για την ήττα τους στον εµφύλιο πόλεµο, οι δε για την πολιτική και ηθική τους ήττα στην µεταεµφυλιακή περίοδο, λόγω της ανάλγητης συµπεριφοράς τους απέναντι στους ηττηµένους.

Το προφανές ότι η βία είναι ένα κοινωνικό και πολιτικό φαινόµενο, που έχει τις δικές του γενεσιουργές αιτίες, τη δική του λογική και νοµοτέλεια, δεν περνάει από το µυαλό αυτών των συµπατριωτών µας. Αδυνατούν να δουν ότι στην ελληνική κοινωνία, µε τη µακρόχρονη θεοποίηση της βίας, µε τον επικίνδυνο και µε λογικούς ακροβατισµούς διαχωρισµό της βίας σε «καλή» και «κακή», σε «κρατική» και «αντι-κρατική», σε «δικαιολογηµένη» και «αδικαιολόγητη», έχουν δηµιουργηθεί θύλακες, οι οποίοι δε διστάζουν να σηκώσουν τα όπλα εναντίον της.

Τα εκατέρωθεν άκρα, θιασώτες της βίας, εκφράζουν τα πιο οπισθοδροµικά τµήµατα της ελληνικής κοινωνίας και, συνάµα, τα συµφέροντα εκείνων που έχουν επενδύσει στην χρεοκοπία και καταστροφή της χώρας, στη µετατροπή της σε µια Σοµαλία των Βαλκανίων. Πίσω από την ψευδεπίγραφη «επαναστατική» ορολογία των µεν και την «εθνοσωτήρια» των δε, κρύβεται το αποκρουστικό πρόσωπο της εθνικής αποτυχίας. Η βία των άκρων δεν είναι παρά το οντολογικό επιθανάτιο τρέµουλο µιας Ελλάδας που φεύγει οριστικά από το ιστορικό προσκήνιο και δίνει τις τελευταίες µάχες οπισθοφυλακής.

Στη βία των άκρων αντιπαρατίθεται η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της. Η Ελλάδα που πασχίζει να σταθεί ξανά στα πόδια της και να προχωρήσει µπροστά. Η Ελλάδα του 21ου αιώνα που θέλει να αποτινάξει, επιτέλους, τα βαρίδια και τα φαντάσµατα του 20ου αιώνα. Η Ελλάδα που επέλεξε να ανήκει στη µεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια των λαών και να προσπαθεί να αλλάζει τους συσχετισµούς δυνάµεων εντός της Ε.Ε. δίχως επαµφοτερίζουσες πολιτικές θέσεις και πρακτικές.

Η αµφισηµία στην καταδίκη των βίαιων περιστατικών, δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες ούτε στη ∆ηµοκρατία, ούτε στον τόπο. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λαµβάνουν διαρκώς υπόψη τους οι πολιτικές δυνάµεις. Scripta manet λέει το λατινικό ρητό και είναι γνωστό πως η Κλειώ, η µούσα της Ιστορίας, έχει καλή µνήµη.

© 2011 Ζωγραφόπολις - Όλα τα νέα από τον Δήμο Ζωγράφου

Scroll to top